• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Rozpocznij kurs nurkowania 06.05.2024 lub 13.05.2024 w Warszawie

 

Zadzwoń: 504 16 20 14


Galeria Underwater.pl - Meduzy (ang. Jellyfish)



Znanych jest około 200 gatunków meduz na świecie. Należą do parzydełkowców (Cnidaria) zaliczanych do gromady stułbiowatych (Hydrozoa) i krążkopławów (Scyphozoa). Meduzy wyglądają jak parasol o bardzo różnych rozmiarach średnicy: do 2 metrów do kilku cm. Otwór gębowy znajduje się w środku parasola i otoczony jest ramionami przyustnymi i parzydełkami, które służą do zdobywania pokarmu - czym są małe organizmy morskie (zooplankton) oraz małe ryby. Około 70 gatunków meduz wydzielają bardzo silny jad przez parzydełka, mogący spowodować bolesne oparzenia a nawet śmierć. Zaleca się następujące postępowanie w przepadku poparzenia przez te zwierzęta:

1. Oblać obficie miejsce oparzenia octem, 
2. Delikatnie usunąć (wyszarpać) widoczne w ranie pozostawione przez meduzę czułki. Najlepiej użyć do tego zabiegu pensety lub ręcznika, aby nie dotykać czułek bezpośrednio palcami, 
3. Jeśli ból jest nadal dotkliwy należy przyłożyć do rany coś ciepłego (można oblać ranę gorącą wodą) aby zobojętnić działanie trujących protein. Jeśli ciepło wzmaga ból, należy spróbować przyłożyć coś zimnego w zamian (może być lód).
4. Skontaktować się jak najszybciej z lekarzem, jeśli ból nie ustępuje, a poszkodowana osoba doznała szoku.

Najbardziej niebezpieczną meduzą dla człowieka jest tzw. Osa morska (ang. Sea wasp, Chironex fleckeri), której ukąszenie może spowodować śmierć po kilku minutach po zetknięciu się z tym organizmem. Te meduzy licznie można spotkać w Oceanie Spokojnym i Indyjskim, w rejonie Australii i Oceanii. Meduzy mogą być rozdzielnopłuciowe lub hermafrodytyczne. W rozwoju meduz następuje zmiana pokoleń z postaci polipa do postaci morfologicznej u dorosłych osobników. Do rodziny meduz należą również gatunki jadalne, takie jak Ropilema (Rhopilema esculenta), które poławia się w Japonii oraz Chinach i są nie lada przysmakiem kulinarnym.

Aurelia aurita (Linnaeus, 1758)
Cassiopea andromeda (Hummelinck, 1968)
Cotylorhiza tuberculate (Macri, 1778)
Cyanea capillata (Linnaeus, 1758)
Cyanea lamarckii (Péron and Lesueur, 1810)
Pelagia noctiluca (Forsskal, 1775)
Phyllorhiza punctata (von Lendenfeld, 1884)
Rhizostoma pulmo (Macri, 1778)
 
 
 
Joomla SEF URLs by Artio

Ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług oraz w celach statystycznych zgodnie z Polityką prywatności. Przebywając na stronie wyrażasz zgodę na pliki cookies.

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk